Sint-Ursula-Instituut

secundair onderwijs
ASO - BSO - TSO

 
U bevindt zich hier: Home > Kennismaking > Activiteiten

Activiteiten

ArtScene Engels op Gents theaterfestival

SUI op het 19de All English artscene youth festival in Gent

De Engelse toneelgroep van SUI nam deel aan het 19de artscene youth drama festival in Gent.

8 leerlingen uit verschillende richtingen van ASO en TSO zijn vanaf september elke woensdagnamiddag samengekomen om te improviseren en te acteren in het Engels. Als je alle uren optelt, komen we dus makkelijk aan 50 extra uren (van 60 minuten!!) Engels. In dit project is het proces eigenlijk belangrijker dan het uiteindelijke product: een zelfgeschreven toneelstuk.

Toch is het belangrijk om onze productie ”Robbing Banks for dummies” aan de buitenwereld te tonen. En waar kan dat beter dan tijdens een internationaal festival, met een dito publiek. Voor onze school was het de 17de deelname aan het festival en met enige fierheid kunnen we zeggen dat we daar de absolute recordhouder zijn wat het aantal deelnames betreft.

Volgende scholen namen deel aan het project: Wispelberg Gent, Sint-Janscollege Gent, Sint-Ursula-Instituut O.-L.-V.-Waver, Vita et Pax Schoten, Barnum Roeselare, Fisher Youth Theatre UK, NC Iasi Roemenië,  IC Lingvist Rusland.

Het festival duurde drie dagen (van donderdag 21 t.e.m. zaterdag 23 april). De deelnemers aan het festival volgden er workshops drama en dans, brachten er hun eigen productie en genoten van de optredens van de andere groepen. We kregen ook twee optredens van professionele theatergroepen.

In de artscene festivals gaat het om “sharing” en niet om “competing”. Er zijn geen prijzen te winnen. Wel worden alle stukken uitvoerig besproken en gerecenseerd door het publiek.

Na elke voorstelling is er een forum waarin de toeschouwers in dialoog gaan met de acteurs.  Hoe is het stuk tot stand gekomen? Wat vonden jullie leuk aan de voorstelling? Welke boodschap wordt er gebracht? Daarna volgt er nog een recensie in het festivalkrantje.

Vrijdag om 16.45 uur is het onze beurt. De zenuwen staan gespannen en boven in de regiekamer waar ik moet zorgen voor muziek en belichting, kan ik enkel vertrouwen op mijn actrices. Ze doen het fantastisch. Wanneer iemand een klein foutje maakt, wordt het perfect opgevangen door de medespelers. Ze spelen met energie en overgave. Ik geniet van elke seconde. Er wordt gelachen in de zaal en het publiek leeft mee met het verhaal en we krijgen een warm applaus.

Voor mij is dit steeds de mooiste beloning.

Ons stuk “Robbing Banks for dummies” wordt zoals alle stukken uitvoerig besproken tijdens het daaropvolgende forum. Daar vernemen we dat het publiek  vooral  kon genieten van de fijne humor, de knappe acteerprestaties, de verrassende personages, de leuke plot en de meeslepende soundtrack.

We krijgen uiteraard ook wat tips mee voor de volgende voorstellingen: luider praten is er één van en dat zal zeker nodig zijn tijdens onze voorstellingen in de Sint-Ceciliazaal. We gaan er aan werken.

Van elk stuk wordt, zoals eerder vermeld, ook een recensie geschreven door een andere groep. Met enige bezorgdheid merken we dat wij zullen gerecenseerd worden door de Engelse  semi-professionele groep “Fisher Youth theatre”. Wat zullen de Engelse native speakers over ons schrijven? Hun reactie zullen we pas zaterdagmorgen in de festivalkrant lezen.

Wat we lezen overtreft onze stoutste verwachtingen:

Sint-Ursula, O.-L.-V.-Waver


ROBBING BANKS FOR DUMMIES

Article by Fisher Youth Theatre, UK

‘Robbing Banks For Dummies’ is an original play, written by the eight actresses who performed it. We were very impressed with the high level of devising involved in this process and with the way they embedded comedy throughout the dialogue.

The play really appealed to us as an English audience, as the comedy was sarcastic deadpan, with perfect comic timing.

We found that although the primary focus of the play was it’s comedy, it seemed to pre- sent modern women in a very powerful light. The general message of bringing people together through unusual circumstances was very endearing.

We thought that the iconic music used throughout helped to set a familiar atmosphere and energy in the theatre, an energy that the Sint-Ursula girls sustained through their hilarious and witty performance.

We thank Sint-Ursula for providing us with a very funny 40 minutes, putting us all in a good mood for the rest of the day.

YES! We did it again!

Voor ons kan het festival niet meer stuk. We kunnen nu rustig genieten van de andere toneelstukken. Wij schrijven nog de recensie voor de laatste groep: Vita et Pax.

Voor de deelnemers aan het festival was het weer een onvergetelijke ervaring. Zelf optreden in een echt theater voor een internationaal publiek, je grenzen verleggen in workshops, communiceren met leeftijdsgenoten uit verschillende Europese landen, kritisch leren kijken naar andere toneelproducties, etc. Voor hen wordt het zoals een oud-artscener op facebook schrijft: ”één van de mooiste herinneringen aan SUI”.

Wie “Robbing Banks for Dummies” nog wil zien, wordt bij deze hartelijk uitgenodigd op woensdag 18 mei om 20.00u in de Sint-Ceciliazaal.


Terug naar overzicht