Instituut van de Ursulinen met Wintertuin

 

Het Ursulineninstituut is een voormalige katholiek meisjespensionaat (pensionnat de demoiselles) van de Waverse zusters Ursulinen. Onze school het Sint-Ursula-Instituut behoort tot een geheel van gebouwencomplex en is als monument beschermd waarbij elementen van de neogotiek, neoromantiek, neo-empire, art nouveau en art deco versmolten zijn tot een prachtig geheel. Het omvat niet alleen een feeërieke wintertuin uit 1900 met kleurrijke glas-in-lood-koepel, maar ook de unieke pianogalerij, de kloosterkerk, het oratorium en de monumentale eretrap laten een onvergetelijke indruk na. Het motto van het instituut was niet voor niets: ‘On y revient toujours’.

In 1995 werd de vzw Wintertuin opgericht om dit patrimonium te bewaren en voor het brede publiek toegankelijk te maken. Het Sint-Ursula-Instituut (SUI) telt vandaag ongeveer 1700 leerlingen die les krijgen in deze historische parel.
www.visitwintertuin.be

Via deze link kan u een virtueel bezoek brengen aan het Instituut van de Ursulinen. In het keuzemenu kan u onder 'Attracties' via 'Wintertuin Ursulinen' deze trekpleister via 360° verkennen.

Groepsbezoek of individueel bezoek

U kan zowel in groep als individueel een bezoek reserveren. Hiervoor neemt u rechtstreeks contact op met de vzw Wintertuin. U kan de aangepaste regeling voor de bezoeken, die uitgewerkt werd ten gevolge van de corona-pandemie, terug vinden op www.visitwintertuin.be.

Opgelet, Vanaf 1 november 2022 starten diverse restauratie- en renovatiewerken. Vanaf die datum zijn er tijdelijk geen bezoeken meer mogelijk. De Wintertuin opent opnieuw de deuren einde mei 2024.