Basiszorg en ondersteuning

Iets voor jou?

Je bent een zorgzame leerling die graag de handen uit de mouwen steekt. Je wil snel de arbeidsmarkt op. Je werkt graag samen met of voor mensen. Je werkt graag en vlot in een team (je overlegt met anderen, stemt je handelen af op gemaakte afspraken, …).

Je bent bereid om te werken met/voor kleine kinderen alsook met/voor oudere zorgvragers die thuis of in een residentiële organisatie ondersteuning nodig hebben.

Je wil het welbevinden van mensen bevorderen door hen te helpen bij huishoudelijke en logistieke taken (zorg dragen voor kledij en ander textiel, bedden opmaken, maaltijden bereiden, poetsen, …). Daarnaast wil je, onder toezicht of begeleiding van een zorgverstrekker, helpen bij een aantal zorgtaken (bijv. helpen bij hygiënisch verzorgen, helpen bij mondzorg, helpen bij haartooi, …).

Deze richting is een logische vervolgopleiding op de studierichting Maatschappij en welzijn of Zorg en welzijn.

Wat mag je verwachten?

Basiszorg en ondersteuning is een praktijkgerichte studierichting die voorbereidt op de arbeidsmarkt en zich richt op leerlingen die willen doorgroeien naar een zorg- of welzijnsberoep. Je verwerft in de klas, op stage en  via werkplekleren (praktijklessen die gegeven worden in een woonzorgcentrum) huishoudelijke en logistieke competenties maar ook basisvaardigheden die in verschillende zorg- en welzijnsberoepen (bij o.m. kinderen en ouderen) noodzakelijk zijn.

 

Algemene vorming Vijfde jaar Zesde jaar
Godsdienst  2u 2u
Lichamelijke opvoeding  2u 2u
Nederlands  2u 2u
Engels  1u 1u
Frans 1u 1u
Wiskunde (+ financiële algebra)  2u 2u
PAV (incl. maatschappelijke vorming)  2u 2u
Artistieke vorming/ICT 2u 2u
Basiszorg & ondersteuning 18u 18u
Pedagogisch handelen  3u 3u
Indirecte zorg  4u 4u
Zorg  2u 2u
Stage  9u 9u

 

 

En verder?

Na deze studierichting kan je meteen de arbeidsmarkt op, bijvoorbeeld als logistiek assistent in de zorg of huishoudhulp zorg. Daarnaast bereidt deze studierichting je voor op een Se-n-Se-opleiding (kinderbegeleider, verzorgende/zorgkundige).