Gezondheidszorg

Iets voor jou?

Je bent een empathische en zorgzame leerling die wel wat wil en kan studeren maar ook graag de handen uit de mouwen steekt. Je hebt interesse voor de bouw en de ontwikkeling van de mens. Je communiceert duidelijk en vlot. Je werkt graag en vlot in een team (je overlegt met anderen, stemt je handelen af op gemaakte afspraken, …).

Je hebt een hart voor volwassenen en ouderen die thuis of in een residentiële organisatie zorg en ondersteuning nodig hebben.

Je wil de gezondheid en de levenskwaliteit van mensen verbeteren door directe zorgen toe te passen (helpen bij verplaatsingen, helpen bij inname geneesmiddelen via orale weg, uitvoeren van mondzorg, helpen bij maaltijden, verwijderen en aanbrengen kousen ter preventie en/of behandeling van veneuze aandoeningen, stomazorg, …). Daarnaast heb je interesse in het aanleren van en uitvoeren van enkele gedelegeerde verpleegkundige handelingen zoals het meten van parameters (bloeddruk ademhaling, glycemie, …).

Deze richting is een logische vervolgopleiding op de studierichting Maatschappij- en welzijnswetenschappen of Maatschappij en welzijn.

Wat mag je verwachten?

Gezondheidszorg is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Deze studierichting bereidt je voor op een aantal opleidingen in het hoger onderwijs waar gezondheidszorg en sociale wetenschappen centraal staan. Een directe toegang tot de arbeidsmarkt als zorgkundige is eveneens mogelijk.  

Je combineert een algemene vorming met een richtingspecifieke vorming in gezondheidszorg. In functie van zorg verlenen aan volwassenen en ouderen ontwikkel je een wetenschappelijk-theoretische basis m.b.t. gezondheidsbevordering, psychologie, agogisch handelen, communicatie, toegepaste filosofie, de mens en zijn plaats in de samenleving en fysiologie en anatomie. Dit doe je in de klas vanuit voorbeelden en contexten uit de gezondheids- en welzijnszorg. Daarnaast ga je tijdens (praktijk)lessen naar het woonzorgcentrum om hier via werkplekleren, onder begeleiding van je leraar en mentor, nieuwe technieken aan te leren en het geziene onmiddellijk toe te passen en in te oefenen in de praktijk. Met deze basis leer je vanuit een integrale benadering zorgdragen voor de gezondheidstoestand van de mens en cliënten ondersteunen in het dagelijks leven. Alle geleerde vaardigheden en competenties worden verder ingeoefend tijdens zelfstandige stages in woonzorgcentra, dagcentra, ziekenhuis, thuiszorg….  

Algemene vorming Vijfde jaar Zesde jaar
Godsdienst  2u 2u
Lichamelijke opvoeding  2u 2u
Aardrijkskunde  1u 1u
Geschiedenis  1u 1u
Nederlands  3u 3u
Engels  2u 2u
Frans  2u 2u
Frenglish (mondelinge taalvaardigheid E/F)  1u 1u
Wiskunde (+ financiële algebra)  2u 2u
Natuurwetenschappen  1u 1u
Artistieke vorming 1u -
Gezondheidszorg inclusief werkplekleren Vijfde jaar Zesde jaar
Zorg  4u 4u
Anatomie  2u 2u
Agogisch handelen (praktijk)  2u 2u
Psychologie  1u 1u
Stage  5u 5u

En verder?

Na deze studierichting heb je keuze uit een aantal professionele bacheloropleidingen en graduaatsopleidingen in het studiegebied maatschappij en welzijn. Enkele logische vervolgopleidingen zijn bijvoorbeeld ergotherapie,