Informatica- en communicatiewetenschappen

Iets voor jou?

Je bent geïnteresseerd in programmeren en bent bereid om de snelle evolutie in hard- en software bij te houden.
Je bent nieuwsgierig naar technologische oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken die je uitdagen om zelf oplossingen te ontwerpen en uit te voeren.

Naast je interesse in informatica- en communicatietechnologieën vertoon je ook inzet en doorzettingsvermogen om een uitgebreid pakket informaticawetenschappen te verwerken. Speciale aandacht gaat naar softwareontwikkeling, databeheer en – communicatie en computer- en netwerkarchitectuur. Een uitbreiding qua leerstof wiskunde en fysica schrikt je niet af. 

Deze richting is een logische vervolgopleiding op de studierichting Natuurwetenschappen, Natuurwetenschappen STEM, Biotechnologische (STEM) wetenschappen, Bouwwetenschappen, Sportwetenschappen en Technologische wetenschappen.

 

Wat mag je verwachten? 

Informatica- en communicatiewetenschappen is een abstract-theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. Deze studierichting bereidt jou voor op een studierichting in het hoger onderwijs in het domein STEM. Ze combineert een algemene vorming met natuur- en technisch wetenschappelijk denken en vaardigheden.

Je gaat onderzoekend en experimenterend te werk waarbij de focus ligt op programmeertechnieken. Je vertrekt van een uitgebreid pakket informaticawetenschappen, aangevuld met een stevige basis voor wetenschappen en wiskunde, om eigen oplossingen te ontwerpen en te realiseren. Je denkt in functie van het concept en leert vaardig te zijn in digitaal databeheer, softwareontwikkeling, het opzetten en onderhouden van computernetwerken en IOT.

In een domeingebonden richting die voorbereidt op hogere studies wordt voor alle vakken voldoende inzet verwacht.

Algemene vorming Vijfde jaar Zesde jaar
Godsdienst  2u 2u
Lichamelijke opvoeding  2u 2u
Nederlands  3u 3u
Engels  2u 2u
Frans  2u 2u
Aardrijkskunde  1u 1u
Geschiedenis  1u 1u
Natuurwetenschappen  1u 1u
Wiskunde 4u 4u
Informaticawetenschappen 8u 8u
Fysica 3u 3u
Keuzevak  2u 2u
Esthetica / artistieke vorming 1u 1u

En verder?

Na deze studierichting heb je een ruime keuze aan academische en professionele bacheloropleidingen waarbij informatica- en communicatiewetenschappen centraal staan. Enkele logische vervolgopleidingen zijn bijvoorbeeld industriële wetenschappen en technologie, informatica, computerwetenschappen, handelswetenschappen en onderwijs.