Wetenschappen-wiskunde STEM

Iets voor jou?

Je houdt van wetenschappelijke en wiskundige uitdagingen. Een hoog lestempo schrikt je niet af en de complexe leerinhouden kan je zelfstandig en in een beperkt tijdsbestek verwerken. Je hebt interesse in de rol van taal en communicatiemedia binnen een wetenschappelijke context. Je bent een teamspeler die graag op projectmatige basis werkt. Je hebt een uitgesproken interesse in programmeren en dataverwerking die je dan ook toepast en integreert in STEM-projecten. 

Je combineert een hoog abstractievermogen, een zeer goed redeneringsvermogen en een sterk analytisch vermogen om op een creatieve manier wetenschappelijke problemen op te lossen. Uiteraard verlies je de technologische realisatie ervan niet uit het oog.  

Deze richting is een logische vervolgopleiding op de studierichting Natuurwetenschappen STEM, Technologische wetenschappen en Biotechnologische (STEM) wetenschappen.  

Wat mag je verwachten?

Wetenschappen – wiskunde STEM is een sterk abstract-theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. Deze studierichting bereidt jou voor op een brede waaier aan studierichtingen in het hoger onderwijs. Ze combineert een algemene vorming met deductief, empirisch en probleemoplossend leren vanuit de kernwetenschappen aardrijkskunde, biologie, fysica, chemie en wiskunde.  

Je leert abstracte wiskundige concepten te gebruiken en verdiept je wiskundige vaardigheden. Je onderzoekt wetenschappelijke problemen door ze theoretisch te benaderen, door te experimenteren in een labo of tijdens de STEM-projecten. Tijdens de complementaire uren STEM werk je zelfstandig en analytisch aan projecten waarbij wetenschappen, wiskunde, engineering en computerwetenschappen aan bod komen. Daarbij ontwikkel je zelf ICT-toepassingen om probleemanalyse of -oplossing mogelijk te maken. Je verbreedt je opleiding met Artistieke vorming geïntegreerd in de STEM-projecten.  

 

Algemene vorming Vijfde jaar Zesde jaar
Godsdienst  2u 2u
Lichamelijke opvoeding  2u 2u
Nederlands  4u 4u
Engels  2u 2u
Frans  3u 3u
Geschiedenis  2u 2u
Wiskunde  6u 6u
Biologie  2u 1u
Chemie  2u 2u
Fysica  2u 2u
Aardrijkskunde  1u 2u
STEAM-project + informatica wetenschappen 3u 3u
Keuzevak 2u 2u

En verder?

Na deze studierichting heb je een ruime keuze aan academische en professionele bacheloropleidingen in verschillende studiegebieden. Enkele logische vervolgopleidingen zijn bijvoorbeeld bio-ingenieurswetenschappen, biomedische wetenschappen, farmaceutische wetenschappen, geneeskunde, industriële wetenschappen, ingenieurswetenschappen, kinesitherapie en revalidatiewetenschappen of handelsingenieur.