Ria Marechal is vanaf 01.09.23 de nieuwe algemeen directeur van SUI

Gepubliceerd op 1 juni 2023 om 15:36

Ria Marechal is vanaf 1 september de nieuwe algemeen directeur van het Sint-Ursula-Instituut. — © Dirk Vertommen

Ria Marechal verlaat scholengemeenschap en wordt algemeen directeur van Sint-Ursula-Instituut: “Het uniform zal zeker blijven”

Onze-Lieve-Vrouw-Waver -

Het nieuwe schooljaar start in het Sint-Ursula-Instituut (SUI) in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) met een nieuwe algemeen directeur. Ria Marechal verlaat scholengemeenschap VORM en moet het SUI voorbereiden op het onderwijs van morgen. “Want er zijn veel uitdagingen, maar ik heb nog meer zin om die aan te pakken”, zegt ze.

Nadat Ria Marechal veertien jaar lang aan de slag was als directeur van het college in Hasselt, maakte ze drie jaar geleden de overstap naar VORM. Dat is de scholengemeenschap van de katholieke scholen in de regio Mechelen. Daar leidde ze de onderwijsvernieuwing in goede banen. Het bracht haar ook in contact met het schoolbestuur van het Sint-Ursula-Instituut, dat haar vroeg om algemeen directeur te worden van de school.

“Ik heb lang getwijfeld over dat aanbod”, zegt Marechal. “Want ik heb mijn job bij VORM altijd met heel veel plezier gedaan. We hebben echt veel kunnen verwezenlijken. We zijn erin geslaagd om de krachten van de verschillende scholen te bundelen en zo maximaal aan de slag te gaan met de onderwijsvernieuwing. En toch kon iedere school zijn identiteit behouden. Dat is iets wat ik altijd erg belangrijk heb gevonden. Het was dus een moeilijke beslissing, maar toch kies ik nu voor een nieuwe uitdaging.”

In het Sint-Ursula-Instituut wordt er van de nieuwe directeuren haar team verwacht dat ze de school klaarstoomt voor de toekomst. “We zitten in een veranderende maatschappij”, klinkt het. “Een voorbeeld zijn de sociale media. Die zorgen ervoor dat leerlingen meer dan ooit sterk moeten zijn als persoon. We moeten hen weerbaar maken, ervoor zorgen dat ze de juiste waarden en normen meekrijgen en uitdagen in hun talenten. Zowel op het vlak van gevoel, het hart als het verstand moeten de leerlingen zich volledig kunnen ontwikkelen.”

Uitdagingen

En dan is er nog het lerarentekort waar heel wat scholen mee kampen. “Voorlopig valt dat in het SUI nog mee, we hebben geen grote problemen”, zegt Marechal. “Maar dat zo houden is een van de grootste uitdagingen naar de toekomst toe. Het wordt hard werken, maar daar schrik ik niet voor terug. Ik kijk er net naar uit om aan dit nieuwe hoofdstuk te beginnen en heb er zin in om het Sint-Ursula-Instituut en de leerlingen en leerkrachten diezelfde gedrevenheid en energie mee te geven.”

Het SUI is de enige overgebleven uniformschool in de Mechelse regio. Als het van de nieuwe directeur afhangt, blijft dat ook de komende jaren zo. “De eigenheid en de cultuur van een school zijn voor mij erg belangrijk. Er wordt continu bekeken welke tradities er voortgezet moeten worden en waar we aan de slag mee kunnen gaan, maar het uniform en de uitstraling ervan horen voor mij bij deze school. Het uniform zal dan ook nog niet meteen verdwijnen.”

Zie de GVA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.